Skip to main content
,

Back-uppen & noodvoorzieningen like a NIS2-pro, doe je zo

Natuurlijk zet je alles op alles om ervoor te zorgen dat er geen incidenten zijn. Maar het is naïef om te denken dat je alles 100% kan afdichten.

NIS2 heeft dan ook als een van de uitgangspunten: ‘maatregelen op het gebied van bedrijfscontinuïteit zoals back-upvoorzieningen en noodvoorzieningsplannen.’

Een paar praktische tips om dit goed aan te vliegen:

👉🏻 Bedenk van welke data back-ups noodzakelijk zijn en hoelang je deze moet bewaren.

👉🏻 Test regelmatig het terugzetten van de back-ups, zodat je zeker weet dat alles goed werkt wanneer het nodig is.

👉🏻 Werk volgens de 3-2-1 regel. Hierbij heb je drie versies van de data: je productiedata en twee back-ups.

Twee hiervan moeten op verschillende manieren zijn opgeslagen (bijv. verschillende fysieke harde schijven) en één kopie moet op op een andere locatie worden bewaard.

👉🏻 Beperk de toegang tot de back-ups. Denk hierbij aan de toegangsrechten, maar overweeg ook het versleutelen van de back-up.

👉🏻 Denk goed na over de Recovery Time Objective (RTO), oftewel hoelang het kan (of mag) duren om de situatie vanuit de back-up of een failover-systeem weer online te krijgen.

👉🏻 Vergeet ook niet de Recovery Point Objective (RPO): de hoeveel data die verloren kan (of mag) gaan bij een disaster. Meestal is het maximum de interval tussen back-up, replicatie of synchronisatie. Toch kunt je hiermee voor verrassingen komen te staan.

Trust me, een goede back-up maakt alle verschil bij een incident.


Zie je het belang hiervan in, maar zie je het niet zitten met een leeg vel papier te beginnen? Wij hebben voor MSP’s maar ook voor eindgebruikers een mooi systeem ontwikkeld binnen SharePoint. Kijk even op smiletools.nl onder het kopje Cyberdesk.

hashtag#nis2 hashtag#cybersecurity hashtag#cyberdesk

Security en AVG snel op orde

Begin vandaag nog met tijd besparen!

PETER VAN LENT
Directeur